ademhalingsstelsel, ademhaling en gaswisseling  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

mond-, neus- en keelholte

mond-, neus- en keelholte bij een torso


De neusholte is bedekt met slijm en is sterk doorbloed. In de neusholte bevindt zich ook het reukzintuig. Tussen de mond- en keelholte bevindt zich de huig.

huig

De huig bevindt zich achterin de mondholte en is bij een wijd opengesperde mond zichtbaar als een soort lelletje. In de huig bevindt zich een spiertje. Als dit spiertje samentrekt wordt de huig korter en dikker en sluit hij de doorgang tussen de mond- en de neusholte af.

huig
1.1
1pntIn welke van de onderstaande afbeeldingen is de positie van de huig bij het slikken juist afgebeeld?
1.2
2pntneusademhaling
  • Grove stofdeeltjes worden bij neusademhaling voornamelijk tegengehouden door neusharen. Deze neusharen bevinden zich [ overal ] [ dieper ] [ vooraan ] in de neusholte. Fijnere stofdeeltjes worden tegengehouden door het neusslijmvlies. Dit neusslijmvlies bevindt zich [ overal ] [ dieper ] [ vooraan ] in de neusholte.
neusslijmvlies
1.3
2pntDe zuurstof uit voorverwarmde lucht wordt makkelijker in de longen opgenomen dan de zuurstof uit niet voorverwarmde lucht. Op welke manier wordt de lucht in de neusholte enigszins voorverwarmd?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


1.4
1pntDe zuurstof uit vochtige lucht wordt makkelijker in de longen opgenomen dan de zuurstof uit droge lucht. Op welke manier wordt de lucht in de neusholte enigszins vochtig gemaakt?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2017 Leon Dahmen biodoen Den Haag