voedingsstoffen en verteringsproducten  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| bovenbouw m h v |

eiwitten en aminozuren

Om de functie van voedingsstof in het lichaam te kunnen vervullen, moeten voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. Water, mineralen en vitaminen kunnen vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen. Eiwitten, vetten en koolhydraten kunnen niet rechtstreeks vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen. Eiwitten, vetten en koolhydraten moeten eerst worden omgezet in verteringsproducten voordat ze in het bloed kunnen worden opgenomen. De vertering van eiwitten, vetten en koolhydraten vindt plaats in het spijsverteringskanaal.

opname in het bloed
4.1
1pntvoedingsstoffen en verteringsproducten
  • eiwitten zijn [ goed ] [ moeilijk ] oplosbaar in water en kunnen daarom niet vanuit de darmen in de bloedbaan worden opgenomen
  • de verteringsproducten van eiwitten worden aminozuren genoemd; aminozuren zijn [ goed ] [ moeilijk ] oplosbaar in water en kunnen daarom vanuit de darmen in de bloedbaan worden opgenomen
4.2
1pntvetten, vetzuren en glycerol
  • vetten zijn [ moeilijk ] [ goed ] oplosbaar in water en kunnen daarom niet vanuit de darmen in de bloedbaan worden opgenomen
  • de verteringsproducten van eiwitten worden vetzuren en glycerol genoemd; vetzuren en glycerol zijn [ goed ] [ moeilijk ] oplosbaar in water en kunnen daarom vanuit de darmen in de bloedbaan worden opgenomen
4.3
1pntkoolhydraten en suikers
  • koolhydraten zijn [ goed ] [ moeilijk ] oplosbaar in water en kunnen daarom niet vanuit de darmen in de bloedbaan worden opgenomen
  • de verteringsproducten van koolhydraten worden suikers genoemd; suikers zijn [ goed ] [ moeilijk ] oplosbaar in water en kunnen daarom vanuit de darmen in de bloedbaan worden opgenomen

persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2017 Leon Dahmen biodoen Den Haag