bacteriën en virussen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m h v |

kruisbesmetting

Geconserveerde voedingsmiddelen bederven minder snel dan verse voedingsmiddelen. Gekookte of gebakken voedingsmiddelen bederven eveneens minder snel dan verse voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen van dierlijke afkomst bederven doorgaans eerder dan voedingsmiddelen van plantaardige afkomst.

kruisbesmetting

1 = ingeblikte tonijn, 2 = rivierkreeftjes, 3 = taugé, 4 = bosui, 5 = runderfilet, 6 =brood

In restaurants moeten voor verschillende typen voedingmiddelen verschillende snijplanken gebruikt worden.

4.1
1pntWelke bewering over de bovenstaande afbeelding is juist?
  • de kans op kruisbesmetting van schadelijke bacteriën is het grootst als op de snijplank eerst tonijn uit blik verwerkt wordt en daarna runderfilet
  • de kans op kruisbesmetting van schadelijke bacteriën is het grootst als op de snijplank eerst runderfilet verwerkt wordt en daarna tonijn uit blik
4.2
1pntWelke bewering over de bovenstaande afbeelding is juist?
  • om kruisbesmetting te voorkomen, kan brood het beste eerder op de snijplank worden gesneden, dan de andere voedingsmiddelen
  • om kruisbesmetting te voorkomen kunnen andere voedingsmiddelen het beste eerder op de snijplank worden verwerkt dan dat brood erop gesneden wordt
4.3
1pntIn restaurants is het verplicht om verschillende snijplanken te gebruiken voor het verwerken van vers vlees en verse vis. Wat kan hiervoor een reden zijn?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )


In restaurants is het verboden om bepaalde voedingsmiddelen boven andere voedingsmiddelen te bewaren.

koelkast
4.4
1pntAls verse kipfilet, een pan met soep en een verpakte kaas in een koelkast bewaard moeten worden op welke plekken (1 t/m 5) kunnen deze producten dan het beste worden neergezet om kruisbesmetting te voorkomen?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )



persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2017 Leon Dahmen biodoen Den Haag