gisten, schimmels en zwammen  (theorie - theorie met verwerkingsopdrachten)| onderbouw h v | bovenbouw m |

gisten

Als een dichte fles met bedorven fruitsap wordt geopend, ontsnapt gas uit de fles. Het fruitsap gaat dan schuimen. Dit gas wordt koolzuurgas of koolstofdioxide (CO2) genoemd.

gisting in een fles met fruitsap


Dit proces wordt gisting genoemd. Gisting wordt veroorzaakt door gistcellen. Gisten zijn eencellige schimmels. Gisten planten zich voort door deling. Delende gisten zijn te herkennen aan knopvorming.

knopvorming bij gisten

Bij gisting van bedorven fruitsap komt niet alleen koolzuurgas of koolstofdioxide (CO2) vrij maar ook een andere, sterk ruikende, stof. Deze stof wordt ethanol of alcohol genoemd. Met behulp van gisten worden dranken als bier gebrouwen en wijn gemaakt. Gisten zetten suikers om in alcohol en koolstofdioxide.

gisting

Gisten worden bijvoorbeeld ook gebruikt bij het bakken van brood. Door de omzetting van meel in alcohol en koolstofdioxide rijst het brood. Door het rijzen van brood ontstaan luchtblazen in het brood. Zonder gisting zou brood een dikke, vaste plak zijn.

brood
2.1
1pntWelk gas zorgt er voor dat brood luchtig is?
  • zuurstof
  • koolstofdioxide
  • alcohol
2.2
1pntWat gebeurt er tijdens het bakken met de alcohol die bij het rijzen van brood ontstaan is?

  • geef aan hoe de vraag gemaakt is: ( ) ( )



persoonlijke score

history

advertentie

advertentie

© 2017 Leon Dahmen biodoen Den Haag